Psycholoog Almere

Verlies en rouwverwerking met therapie bij Psycholoog Kortrijk

Rouwen is houden van

Om wat je niet raakt kun je niet rouwen. Hoe belangrijker iets voor je is, hoe groter het gemis. Maar wat is rouwen eigenlijk? Waarom heeft de fase na verlies een aparte naam gekregen? Waarom is het zo’n bijzondere fase en hoe komt het dat het soms zo moeizaam verloopt?

Rouwen is veranderen

Nog los van de pijn: als je iets ontnomen wordt, verandert je wereld. Als hetgeen je verliest een groot deel van jouw wereld was, verandert jouw wereld dus ook enorm. Je toekomst verandert, hoe je jezelf ziet, hoe je het gat dat is ontstaan recht doet zonder jezelf erin te verliezen. Maar ook de gewone dingen van elke dag die plots zo anders zijn. En je kunt niet anders dan rouwen. Want: als je wereld verandert moet jij mee veranderen.

Rouwen is heel natuurlijk

Doorgaans hoef je over rouwen niet na te denken. De pijn, de ontkenning, de woede, de angst en het verdriet - ze komen en gaan vanzelf. En na een tijd merk je dat er dagen zijn dat je voorzichtig weer vooruit gaat kijken. Dat je weer om je heen kijkt. Dat je weer in beweging komt.

Jouw manier van rouwen past niet meer

Ieder mens heeft, gelukkig, de drang om goed voor zichzelf te zorgen. Instinctief doe je er alles aan om geen pijn te hoeven voelen, geen verdriet, geen zorgen te hoeven hebben enzovoort.

In alle rouwprocessen uit je verleden heb je jezelf geleerd wat voor jou de beste, snelste en meest effectieven manier is om te rouwen. Je leerde precies die dingen te doen en te laten waardoor je je snel weer gelukkig voelde. Precies jouw manier, precies hoe het jou het beste past.

En die manier zit je nu in de weg. Je kunt niet loskomen van je oude manier om hiermee om te gaan, terwijl je er nu op een andere manier mee om moet gaan.

Hervinden en veranderen

We nemen tijd waar nodig, geven je ademruimte waar die vereist is en verdiepen als deze rouw daarom vraagt. Op die manier verander je met jouw nieuwe wereld mee, krijgt het verlies een plek, en vind je jouw manier om datgene wat je verloor waardig met je mee te nemen in je leven.

Contact

Herken je jezelf of heb je een vraag over rouwverwerking? Bel of mail Elisabeth van Kraniken van Psycholoog Kortrijk voor een afspraak.

Direct hulp nodig?

Contact met psycholoog

Naar de psycholoog

Wanneer ga je naar een psycholoog? En als je er bent, wat ga je dan zeggen? Wat gaat een psycholoog eigenlijk doen?
Lees verder

Vragen?

Je kunt gerust contact met mij opnemen!