Psycholoog Almere

Behandeling van je angstklachten door Elisabeth van Kraniken

Angst: je vijand en je vriend

Angst is een deel van je bestaan. Misschien zelfs wel een deel van wie je bent. Het bepaalt voor een groot deel hoe je dag eruit ziet: wat je doet, en vooral wat je vermijdt. Het is heel dubbel: aan de ene kant is die angst een blok aan je been, je bent er dingen door kwijtgeraakt, je wilt niet geleefd worden door dat ene in je leven.

En aan de andere kant; leven in je angst geeft je een gevoel van veiligheid, van thuis zijn. Het geeft je controle, ritme, en vreemd genoeg, rust.

Angst is een deel van het vraagstuk

Je angst en hoe je daarmee omgaat speelt zich heel dominant op de voorgrond af. Het is onvermijdelijk en onontkoombaar. Letterlijk: je wordt geleefd. In de behandeling richten we ons er heel praktisch op er voor te zorgen dat de angst stukje bij beetje haar grip op jou en je leven verliest. Voor een deel kunnen we dat oplossen met heel concrete opdrachten en oefeningen gericht op het hervinden van de redelijkheid.

Want: iedereen met een angststoornis weet dat de angst niet redelijk is - het huis is schoon genoeg, de deuren zijn op slot en andere mensen zijn er niet op uit je het leven zuur te maken (om maar een paar voorbeelden te noemen). Je weet het wel, ergens. Het andere deel van de behandeling is gericht op het vinden van de grond onder de angst.

We gaan er daarbij vanuit dat jouw angst je ook iets opgeleverd heeft. Misschien lang geleden, misschien nog steeds wel. Bijvoorbeeld dat gevoel van controle, die veiligheid van de rituelen er omheen. Het is belangrijk daar tijd aan te besteden, want als we je angst wegnemen moet daar wel iets voor in de plaats komen.

Behandeling is een proces van persoonlijke groei

Vandaar dat de behandeling niet alleen het afbouwen of afbreken van die angstpatronen is. Je leert veel over jezelf, hoe je in het leven staat, hoe je om kunt gaan met controle en het loslaten van controle. Je merkt dat je uiteindelijk niet alleen meer grip hebt op je angst(en) maar dat je in zijn geheel beter in het leven staat en ook beter kunt genieten.

Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou?

Heb je vragen over jouw angst?

Stel dan gratis en anoniem je angstvraag op het forum over angst en fobie aan een ervaren psycholoog.

Maak direct een afspraak

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van angst? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Kortrijk ter attentie van Elisabeth van Kraniken.

Direct hulp nodig?

Contact met psycholoog Denise Cobben

Over mijzelf

Psycholoog Kortrijk - Denise Cobben
Als psycholoog ben ik op mijn best tussen de mensen, één op één. Het geeft me zo veel voldoening mensen te helpen, en bij te dragen aan de kwaliteit van hun leven.
Denise Cobben

Vragen over angst?

forum over angstaanvallen
klik op het plaatje

Raadpleeg onze psychologen in het gratis forum over angst en fobie.

In dit forum kan je anoniem en gratis je vragen stellen aan ervaringsdeskundige psychologen, waaronder ik zelf.