Psycholoog Almere

ADHD begeleiding bij Psycholoog Kortrijk

Wat is ADHD?

De term ADHD geeft uitdrukking aan twee dingen: ‘attention deficit’ en ‘hyperactivity’.

‘Attention deficit’ betekent letterlijk ‘aandacht tekort’, niet dat de ADHD-er aandacht tekort krijgt, maar dat hij of zij zelf te weinig aandacht heeft. Het is snel op, het vatje aandacht.

‘Hyperactivity’ betekent hyperactiviteit, oftewel druk en onrustig (lichamelijk of innerlijk).

Nu zijn er genoeg mensen die last hebben om de aandacht erbij te houden, en ook genoeg hele drukke en onrustige mensen. Maar iemand met ADHD heeft het allebei.

Hoe weet ik nou of ik ADHD heb?

Het beste advies dat ik je kan geven is: ga het niet zelf proberen uit te vinden. Als je het gevoel hebt dat het zo is, neem contact op met een psycholoog.

Om je een beetje op weg te helpen moet je dus letten op twee aspecten: aandacht tekort en hyperactiviteit. Niet als het een weekje is, de meeste testen gaan uit van een periode van een half jaar. Dus als je al een half jaar of langer het vermoeden hebt, aarzel niet.

Ik noem geen lijstjes met ‘dingen waar je op kunt letten’, omdat dat vaak gedrag is waar we allemaal wel eens last van hebben. In het geval van ADHD gaat het er om dat het buitensporig is, ongewoon, en dat voel je ook zonder lijstje prima aan.

De mensen om ADHD heen

Het is lastig om je voor te stellen als je het niet hebt. Iemand met ADHD wil zich wel concentreren, wil wel rustig zijn, maar het gaat niet.

Iemand met ADHD wordt meestal lastig gevonden. Ze zijn zo aanwezig, dominant en vaak storend voor anderen.

Overigens, iemand met ADHD kan ook heel wat voordelen hebben. Vaak hebben ze een heel creatieve kijk op dingen, kunnen verfrissend tegen heel gewone dingen aankijken en bijdragen aan belangrijke vernieuwingen.

ADHD en nu?

Een ADHD-er heeft een bepaalde psychologische en emotionele bouw die niet altijd in de pas loopt met de rest van de wereld. Dat kan echt heel erg lastig zijn en zwaar voor de ADHD-er en de mensen om hem of haar heen.

Je kunt niet genezen van ADHD. Maar je kunt er wel mee om leren gaan en de lasten verlichten en de lusten omarmen.

De begeleiding die ik geef aan volwassenen richt zich onder meer op de volgende aspecten: op een manier die bij jou past werken rond structuur in de dag en tijd, regelmaat, gewoontes inbouwen, ontladingsmomenten vinden en gebruiken, zelfvertrouwen en het (her)vinden van je kwaliteiten.

Neem contact met mij op

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Elisabeth van Kraniken van Psycholoog Kortrijk voor een afspraak.

Direct hulp nodig?

Contact met psycholoog

Naar de psycholoog

Wanneer ga je naar een psycholoog? En als je er bent, wat ga je dan zeggen? Wat gaat een psycholoog eigenlijk doen?
Lees verder

Vragen?

Je kunt gerust contact met mij opnemen!